Tutkijamme maailmalla: Sydänperäisen äkkikuoleman mysteeriä selvittämässä Los Angelesissa

Artikkelit
Tutkijamme maailmalla: Sydänperäisen äkkikuoleman mysteeriä selvittämässä Los Angelesissa

Päätös jäädä virkavapaalle rytmikardiologin työstä Meilahden sairaalassa ja lähteä postdoc-tutkijaksi Yhdysvaltoihin kypsyi hitaasti, mutta nyt kun alun perin vuoden mittaiseksi suunniteltu vierailu on jatkunut jo yli 1.5 vuotta voi todeta, että lähteminen ehdottomasti kannatti!

Beverly Hillsin kupeessa Los Angelesissa sijaitseva Cedars-Sinai Medical Center on yksi Yhdysvaltain länsirannikon kuuluisimpia ja korkeatasoisimpia sairaaloita, jossa tehdään esimerkiksi eniten sydämensiirtoja koko maailmassa. Eli puitteet kliiniseen työhön ja tutkimukseen ovat erinomaiset.

Cedars-Sinai Medical Centerissä yksityisten lahjoittajien runsas tuki näkyy ja myös kuuluu. Kampukselta löytyvät esimerkiksi Barbra Streisand Women’s Heart Center ja Steven Spielberg Building. Pääaulassa pianisti soittaa flyygeliä ja sairaalan seinillä on laaja lahjoitettu taidekokoelma, johon kuuluu Andy Warholin ja Pablo Picasson teoksia. Itse työskentelen hiljattain valmistuneessa sydänsairaalassa, Cedars-Sinai Heart Institutessa, jonka kaksi ylintä kerrosta on varattu pelkästään tutkijoiden käyttöön. Ikkunastani avautuukin upeat näkymät Hollywood-kukkuloille ja kaupungin yli sekä -Kalifornialle tyypillisesti - sairaalan naapurissa sijaitsevalle pienelle öljykentälle.

Kattava aineisto sydänperäisistä äkkikuolemista

Etelä-Kalifornia ei valikoitunut vierailukohteeksi pelkästään miellyttävän ilmaston ja kauniiden maisemien perusteella, vaan huipputasoisen tutkimuksen vuoksi. Väitöskirjassani selvitin sydänperäistä äkkikuolemaa ennustavia tekijöitä, joten liittyminen yhteen maailman johtavaan äkkikuoleman syitä selvittävään tutkimusryhmään oli luontevaa.

Vierailuni isäntä ja mentorini, professori Sumeet S. Chugh, on kansainvälisesti erittäin tunnettu äkkikuolematutkija. Hänen ryhmänsä, josta osa sijaitsee edelleen Oregonin osavaltiossa, on kerännyt Portlandin alueelta Oregonista kaikista äkillisesti sydänpysähdykseen kuolleista henkilöistä kattavat sairaskertomustiedot 13 vuoden ajalta. Lisäksi näiden henkilöiden kaikki saatavilla olevat aiemmat tutkimukset, kuten EKG, sydämen ultraäänitutkimus, sepelvaltimoiden varjoainekuvaus sekä näytteet mahdollista geenitutkimusta varten, on hankittu alueen sairaaloista.

Näitä analysoimalla pyritään selvittämään, mitkä tekijät altistavat äkilliselle sydänpysähdykselle, jotta suuren riskin potilaat pystyttäisiin ohjaamaan tarkemman seurannan ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden piiriin jo ennen sydänpysähdystä.

Hyvin organisoitunutta ja verkottunutta tutkimustoimintaa

Tutkimusryhmän toiminta on hyvin systemaattista. Joka viikko videokonferenssissa jokainen raportoi ryhmälle, miten omat projektit ovat edenneet. Ryhmän epidemiologi tai tutkimusdatan analysoinnista vastaava henkilö tarkistaa kaikki saadut tulokset, ja tämän jälkeen nämä pyritään laittamaan nopeasti julkaisukuntoon. Lisäksi viikoittain minulle on varattu professori Chughin kanssa henkilökohtainen vähintään tunnin palaveriaika, jolloin käymme läpi tuloksia ja kehittelemme uusia tutkimushypoteeseja. Jos tarvitaan yhteistyötä toisen tutkimusryhmän kanssa esimerkiksi tulosten toistamiseksi hieman erilaisessa väestöaineistossa, tämä onnistuu hyvien verkostojen avulla yleensä muutamassa viikossa.

Klinikan meeting-toiminta on myös erittäin aktiivista. Kolmena päivänä viikossa päivä alkaa seitsemältä rytmikardiologisen ryhmän aamukahvilla, jossa esitellään mielenkiintoisia potilastapauksia tai käydään läpi uusimpia tutkimusjulkaisuja. Kardiologian ”Grand Rounds” -esitelmäsarjassa vierailee maailman kuuluja luennoitsijoita viikoittain, ja lisäksi useana päivänä viikossa lounasaikaan esitetään eri tutkimusryhmien tutkimusaiheita ja -tuloksia.

Kokonaisuutena postdoc-tutkimusjakson anti on ollut erinomainen, ja kokemus on ollut ainutlaatuinen koko perheelle. Kouluikäiset poikani, jotka eivät tänne tullessa osanneet sanaakaan englantia, puhuvat sitä jo sujuvasti ja leveällä aksentilla. Tutkimustyöni on tuottanut runsaasti kiinnostavia tuloksia ja uusia kontakteja. On ollut myös mielenkiintoista seurata amerikkalaista terveydenhuoltoa ja oman alani kardiologista toimintaa aitiopaikalta. Suurkiitos Sydäntutkimussäätiölle osaltaan tämän mahdollistamisesta!

Aapo Aro

Lääketieteen tohtori, kardiologian erikoislääkäri

Sydän- ja keuhkokeskus HYKS

Vastaavia artikkeleita